Webbplatsen använder sig endast av nödvändiga cookies/kakor som krävs för att webbplatsen ska fungera. Läs mer om hur vi hanterar cookies/kakor.

Ok

Försäkringsbranschen

Försäkringsbranschen är en viktig del av samhällsekonomin. Genom försäkring kan individer och företag få ekonomiskt skydd mot olika typer av risker till en låg kostnad.

Försäkringens idé är enkel: vi delar på riskerna. Genom försäkring betalar ett hushåll eller ett företag en premie i utbyte mot att försäkringsföretaget ersätter den som drabbats om olyckan är framme. En privatperson kan även teckna en livförsäkring som ger en viss framtida inkomst, det vill säga pension, i utbyte mot en premiebetalning i nutid.

Försäkringsbranschen i Sverige består av runt 350 företag. Tillsammans sysselsätter de fler än 20 000 personer och investerar mer än 4 500 miljarder kronor i den svenska och globala ekonomin.

På branschorganisationen Svensk Försäkrings webbplats hittar du information om hur försäkringar fungerar, och statistik om försäkringar och försäkringsbranschen.

Vägledning till konsument

Försäkringsbranschen finansierar också Konsumenternas Försäkringsbyrå, som formellt inte ingår i SFIS. Svensk Försäkring, Konsumentverket och Finansinspektionen är huvudmän.

Behöver du konsumentvägledning om försäkringar, besök gärna konsumenternas.se.